Coincidentia Oppositorum Realized: John Donne’s Life and Poetry, and the Paradox of Sanctity - GŁADKOWSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2025)
Artykuł analizuje życie i poezję Johna Donne’a jako zintegrowane wyrażenie paradoksu intelektualnego i duchowego. Odwołując się do koncepcji coincidentia oppositorum, autorka bada, jak twórczość Donne’a łączy sfery sacrum i profanum, erotyzm i duchowość, przekonania osobiste i oczekiwania społeczne. Zamiast ukazywać świętość jako jednolitą pobożność, Donne proponuje złożoną, ukształtowaną przez sprzeczności wizję duchowości chrześcijańskiej. Jego poetycka i biograficzna droga – od katolickiego dziedzictwa do ordynacji anglikańskiej – ukazuje odważne podejście do niejednoznaczności jako drogi do poznania. Postawa Donne’a przeciwstawia się uproszczonym podziałom, sugerując, że prawda może objawiać się nie przez rozstrzygnięcie, lecz przez napięcie jednoczące przeciwieństwa.