Między mitem a przeciw-historią. Powrót porucznika Jarosława Jakubowskiego - MICHALCZUK, Joanna (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2025)
Przedmiotem artykułu jest dramat Jarosława Jakubowskiego Powrót porucznika (2022), który w sposób wieloaspektowy mówi o człowieku stojącym wobec realnych i mistyfikowanych zagrożeń. Artykuł odsłania intertekstualną grę i literacką redefinicję bohaterskiego mitu romantycznego w dramacie Jakubowskiego, ale sięga także po instrumentarium dyskursu pamięci i pojęcie przeciw-historii Foucaulta, by zinterpretować problematyzowane w dramacie relacje między mitem a historią. Celem rozważań jest ukazanie aktualności rozpiętego między mitem a przeciw-historią dramatu współczesnego człowieka w świecie, który stał się chaosem w „czasie marnym”. Proponowane tu odczytanie jednego z najnowszych utworów Jakubowskiego może być puntem wyjścia do szerzej zakrojonych ujęć tej interesującej twórczości dramaturgicznej.