Słuchacze Logosu. Kategoria słuchania w teologii katolickiej – próba syntezy - STRZELCZYK, Grzegorz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Artykuł stanowi próbę syntetycznej prezentacji znaczenia kategorii słuchania i roli, jaką pełni ona w teologii katolickiej. Opracowanie ujmuje najpierw – w perspektywie historiozbawczej – genezę „zadomowienia się” tej kategorii w życiu i refl eksji ludu Bożego. Następnie omówione są obszary, w których szczególnie dochodzi ona do głosu w teologii katolickiej (recepcja objawienia w Kościele, indywidualne i wspólnotowe poszukiwanie woli Bożej). Na zakończenie przedstawiona zostaje koncepcja Karla Rahnera SJ, który z kategorii słuchania uczynił punkt wyjścia nie tylko antropologii, ale wręcz reinterpretacji systemu teologicznego. Wydaje się, że wkład Rahnera ujawnia dobitnie potencjał, który kategoria słuchania posiada implicite wewnątrz teologicznego gmachu – niezależnie od tego, jak w danym momencie dziejów potencjał ten jest explicite wykorzystany.