Joseph Conrad. Powtórzenia i różnice - SKOLIK, Joanna (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
Recenzja książki: A. Adamowicz-Pośpiech, Adaptacje biografii i twórczości Josepha Conrada w kulturze współczesnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2022.