Spadkobierca mistycznego objawienia. Czesław Miłosz wobec religijnej myśli Oskara Miłosza - DEMBIŃSKA-PAWELEC, Jadwiga (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Szkic ukazuje wpływ mistycznych aspektów twórczości Oskara Miłosza na utwory religijne Czesława Miłosza. Oskar Miłosz był dalekim krewnym Czesława, spotkali się w Paryżu w latach trzydziestych dwudziestego wieku. Czesław Miłosz tłumaczył wiersze i metafizyczne poematy prozą Oskara Miłosza, pisał także artykuły na temat życia i twórczości swojego krewnego. Laureat Nagrody Nobla traktował tę pracę literacką jako swą tajemną misję. Autorka szkicu ukazuje, że mistyczne koncepcje poznane w trakcie pracy nad tekstami Oskara przeniknęły do własnych utworów Czesława Miłosza poprzez metafory, symbole i wizje apokatastazy.