Grzech wiedzy i próba wolności. Pojęcie Upadku w religijno-filozoficznych koncepcjach Lwa Szestowa i Nikołaja Bierdiajewa - SAWICKI, Adam (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
W artykule przedstawione zostały dwie koncepcje upadku: jako grzechu wiedzy i jako próby wolności. Pierwszą odnajdujemy w biblijnej filozofii Lwa Szestowa, drugą zaś w chrześcijańskiej gnozie Mikołaja Berdiajewa. Autor tekstu wskazuje, jak filozofowie ci rozumieli związek między upadkiem a wiedzą i wolnością, a także jak ujmowali kwestię relacji między Bogiem, nicością i człowiekiem oraz problem skutków upadku i sposobów ich przezwyciężenia w tych dwóch koncepcjach. W artykule zaakcentowane zostały religijne inspiracje obu myślicieli. Dokonano również porównania obu koncepcji, z uwzględnieniem dyskusji na temat grzechu pierworodnego, którą toczyli między sobą obaj filozofowie.