Upadek mitu upadku mitu - KOT, Dobrosław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Bruno Schulz był nie tylko wybitnym prozaikiem, lecz także autorem oryginalnej koncepcji mitu. Według Schulza mit i mityzacja nie są fenomenami kultur pierwotnych i starożytnych, lecz nieusuwalnym sposobem ustanawiania sensu. Człowiek, mimo zmian historycznych, nadal sięga do mitu i za pomocą opowieści tłumaczy sobie rzeczywistość. Szczególną rolę odgrywa mit w budowaniu własnej biografii, której źródła nikną w mitycznej przeszłości: nie sposób zrozumieć siebie bez zbudowania prywatnej mitologii. O filozoficznych poglądach Schulza na mit i o ich konsekwencjach dla rozumienia człowieka traktuje niniejszy szkic.