O trzech książkach z młodzieńczej biblioteczki Józefa Mackiewicza - FITAS, Adam (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Przedmiotem artykułu są młodzieńcze lektury Józefa Mackiewicza, które w dużej mierze ukształtowały go jako myśliciela i pisarza. W dzieciństwie był on zamiłowanym przyrodnikiem, a książki Alfreda Brehma (przede wszystkim Życie zwierząt) oraz Modesta Bogdanowa stały się dla niego nie tylko przewodnikiem po świecie natury, ale i szkołą patrzenia na świat, myślenia o nim oraz dostrzegania w rzeczywistości wszelkich sytuacji nienaturalnych, a często wręcz zmanipulowanych i fałszywych. Autor artykułu stara się pokazać związek młodzieńczych fascynacji pisarza z kształtowaniem się jego światopoglądu.