Jeszcze zatańczę na waszych grobach! O istocie i typach Schadenfreude - KOBIELA, Filip (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie istoty Schadenfreude: radości z cudzego zła niewywołanego działaniami podmiotu doznającego tejże radości. Uchwycenie tej istoty wiąże się z wyróżnieniem czterech parametrów: emocjonalnego, lokalizacyjnego, aksjologicznego i kauzalnego. Parametry te służą mi do skonstruowania pewnej kombinatoryki emocjonalnych reakcji na wartości, na jej tle możliwe jest bowiem uwyraźnienie specyfiki Schadenfreude oraz niektórych zależności między nią a innymi emocjami. Następnie przedstawiam pewną typologię Schadenfreude (komiczna, prudencjalna, sprawiedliwości, zazdrości, korzyści, łaski, radykalna) wraz z krótkimi analizami etycznymi. W zakończeniu omawiam też punkt widzenia ofiary Schadenfreude, w tym celowego dawania powodu do odczuwania Schadenfreude przez innych.