„…gorzkie rozważania o zbyt wielkiej pamięci o zbyt małym sercu”. Doświadczenie krzywdy i wybaczania w poezji Czesława Miłosza i Zbigniewa Herberta - OPACKA-WALASEK, Danuta (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Artykuł przedstawia wybrane aspekty problematyki krzywdy i wybaczenia w twórczości Czesława Miłosza i Zbigniewa Herberta. Refleksja analityczno-interpretacyjna skupia się na uobecnieniach i przedstawieniach tych zagadnień w poezji, zarazem odnosząc zawarte w wierszach sensy i konstrukcje do wypowiedzi metaliterackich oraz eseistycznych twórców. Artykuł składa się z kilku części: „Krzywda jako słowo-klucz”, „Wobec dwudziestego wieku. «Nowe doświadczenie» krzywdy i wybaczania”, „Znaleźć miejsce środkowe”, „Skrzywdzeni i krzywdziciele” i „Paradoksy wybaczania”. Zaproponowana w nich interpretacja zarówno dotyczy rozmaitych aspektów wiążących się z centralnymi dla tematu kategoriami, jak i zmierza do ukazania istotnych zabiegów artystycznych w poszukiwaniu przez poetów najlepszej dykcji dla wyrażenia złożonej dialektyki krzywdy i wybaczenia, wyartykułowania „nowego”, bo dwudziestowiecznego doświadczenia tych afektów, procesów, stanów.