„Chyba odżyję, kiedy go spotkam w Domu Ojca”. - HUDZIK, Krzysztof (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
W wywiadzie przeprowadzonym przez Krzysztofa Hudzika w 2011 roku z okazji beatyfikacji Jana Pawła II, Adam Rodziński opowiada o swoich kontaktach zawodowych i spotkaniach z Karolem Wojtyłą w czasach, gdy pracowali razem na Wydziale Filozofii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Profesor Rodziński omawia również personalistyczną koncepcję kultury.