Samotność bólu, ból samotności - WIECZOREK, Krzysztof (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2017)
Ból stanowi rodzaj sytuacji granicznej. Jego doświadczenie powoduje, że człowiek zaczyna żyć inaczej, odczuwać inaczej, inaczej komunikować się z otoczeniem, a nawet inaczej myśleć i wartościować. To, co najważniejsze w subiektywnym doznawaniu bólu, okazuje się niewyrażalne w języku. Istnienie bariery komunikacyjnej rodzi poczucie samotności, pogłębiające cierpienie spowodowane bólem. Przedmiotem analizy w artykule jest najpierw przegląd poszczególnych rodzajów i aspektów doświadczenia bólu, następnie refleksja nad konsekwencjami rozpadu więzi porozumienia między cierpiącym a jego otoczeniem, namysł nad warunkami możliwości zaakceptowania bólu przez odsłonięcie nowej perspektywy egzystencjalnej oraz wskazanie, że ból zaakceptowany może w niektórych przypadkach stać się źródłem wyzwolenia ku innemu, bardziej wartościowemu życiu.