Obcy wśród swoich. Jezus w Jerozolimie - SKIERKOWSKI, Marek (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2017)
Jezus, otoczony w Galilei przez tłumy ludzi, doświadcza w stołecznej Jerozolimie radykalnej obcości. Po dokonaniu profetyczno-mesjańskiego czynu w świątyni (wywrócenia stołów przekupniów) ściąga na siebie wrogość władz żydowskich, które podejmują kroki prowadzące do Jego zgładzenia. Jezus odbierany jest w Jerozolimie jako heretyk, który rzekomo naruszył integralność judaizmu i w ten sposób sam wyalienował się z tej religii. Władze żydowskie nie są bowiem w stanie zaakceptować Boskiej tożsamości Jezusa, zamykając się tym samym na dokonanie się w Nim pełni Objawienia, czyli przekształcenia się judaizmu biblijnego w chrześcijaństwo.