Mieć dokąd wrócić - MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2016)
Felieton zainspirowany inscenizacją opery Georga Friedricha Händla Alcyna, dokonaną przez Jossiego Wielera i Sergia Morabita w roku 1988 i wznowioną w tym sezonie w stuttgardzkim Staatstheater. Inscenizacja ta stała się punktem wyjścia do refleksji na temat odniesienia człowieka do świata wartości i jego kulturowych interpretacji, ich odrzucania oraz poszukiwania nowych.