„Szkoła urastała do rangi sanktuarium”. Księdza Mieczysława Brzozowskiego wspomnienia z lat młodzieńczych w perspektywie doświadczeń jego rówieśników. Szkic w oparciu o relacje historii mówionej - SZAJDA, Marek (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2016)
Ks. Mieczysław Brzozowski był postacią znaną i cenioną w lubelskim środowisku naukowym i duszpasterskim, o czym świadczą żywe i serdeczne wspomnienia na jego temat, które ukazały się w licznych publikacjach. Niniejszy tekst jest niejako dopełnieniem ostatniej drukowanej refleksji księdza Brzozowskiego opublikowanej na łamach „Ethosu” w roku 1991. Na podstawie świadectw rówieśników kapłana zarejestrowanych metodą historii mówionej autor rekonstruuje rzeczywistości: szkoły, do której uczęszczał przyszły kapłan (Liceum im. Stefana Żeromskiego), Jeleniej Góry późnych lat czterdziestych ubiegłego wieku oraz autorytetów – osób, które wpłynęły na wybór jego drogi duchowej. Dzięki tak zarysowanej, szerszej perspektywie w głębszy sposób można zrozumieć późniejsze zaangażowanie księdza Brzozowskiego na rzecz ojczyzny i jego wrażliwość ujawniającą się w podejściu do drugiego człowieka. Ujęcie to jest wartościowe tym bardziej, że atmosferę wydarzeń sprzed niespełna siedmiu dekad coraz trudniej jest zrekonstruować na podstawie wspomnień świadków historii.