Polityczny etos fenomenologii - GNIAZDOWSKI, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Przedmiotem artykułu jest rekonstrukcja światopoglądu politycznego Edmunda Husserla. Główny temat stanowi relacja między tym światopoglądem a ideą fenomenologii jako „ścisłej nauki”, rozumianej tutaj jako nauka sensu stricto. W odróżnieniu od Martina Heideggera, który w idei tej nie widział nic innego, jak tylko oderwany od rzeczywistości, „godny politowania banał”, autor tekstu interpretuje ją jako właściwy wyraz postawy politycznej samego Husserla. Broni tezy, że sensem tej postawy była radykalna krytyka polityczna, która pozwala fenomenologii również dziś wejść w konfrontację z głównymi kierunkami współczesnej filozofii politycznej.