Transhumanizm. Geneza – założenia – krytyka - GARBOWSKI, Marcin (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Wszystkie nurty filozoficzne czy bardziej złożone ideologie osiągają taki moment rozwoju, kiedy można określić ich kanon. Niniejszy artykuł przedstawia próbę syntezy transhumanizmu w jego niejednorodnej genezie ideologicznej, jak również opisania kilku wiodących odnóg tego prądu umysłowego. Przedstawione zostały historyczne źródła samego terminu „transhumanizm”; omówiono też najbardziej rozpowszechnione definicje transhumanizmu, ujmując jego dwa wiodące aspekty: badawczo-krytyczny oraz kulturowo-społeczny. Artykuł opisuje również poglądy najważniejszych przedstawicieli transhumanizmu oraz poparcie, jakiego udzielają mu czołowe instytucje publiczne oraz koncerny. Tekst uzupełniają nawiązania do typowych zarzutów pojawiających się wobec transhumanizmu, szczególnie w aspekcie jego moralnych konsekwencji.