Personifikacja automatów, automatyzacja osób. Od cognitive science do transhumanizmu - BOBRYK, Jerzy (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Komputery i sieci komputerowe są obecnie nowym i złożonym środkiem masowej komunikacji. Autor artykułu uzasadnia tezę o możliwości badania wpływu technologii cyfrowej na umysł współczesnego człowieka. Początkowe partie tekstu przedstawiają, w jaki sposób zewnętrzne instytucje społeczno-kulturalne determinują przebieg procesów poznawczych jednostek. Sprowadza się to do faktu, że ludzka aktywność poznawcza, będąca w istocie rzeczy ciągiem czynności używania znaków, zależy zarówno od wewnętrznych procesów mózgowych i psychicznych, jak i od artefaktów kulturowych (materialnych nośników kulturowych symboli i ludzkiej działalności praktycznej). Końcowe partie artykułu przedstawiają transhumanizm jako następstwo nierozwiązanych problemów kognitywistyki.