Inżynieria klimatu a inżynieria człowieka. Dyskursy na temat środowiska w epoce antropocenu - BIŃCZYK, Ewa (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Artykuł poddaje dyskusji dwa naukowe projekty charakterystyczne dla epoki antropocenu (ery człowieka): inżynierię klimatu (określaną też jako geoinżynieria) oraz inżynierię człowieka. Obie idee powstały w odpowiedzi na problem katastrofy klimatycznej, która stanowi jedno z najpoważniejszych wyzwań politycznych dwudziestego pierwszego stulecia. Ekologiczne ryzyko destabilizacji klimatu – zagrożenia, z którym obecnie się zmagamy – świadczy o tym, że samo pojęcie natury wymaga dziś problematyzacji, antropocentryzm zaś – zakwestionowania. Dzięki analizie założeń filozoficznych i aksjologicznych inżynierii klimatu oraz inżynierii człowieka artykuł lokalizuje wybrane pułapki współczesnej retoryki środowiskowej.