Od odpowiedzialności nauki i techniki do współodpowiedzialności technonauki - KIEPAS, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Artykuł omawia problem odpowiedzialności w kontekście procesów przemian i rozwoju nauki i techniki. Zmiany w sposobie funkcjonowania nauki i techniki w społeczeństwie oraz problemy związane z upowszechnianiem ich rezultatów stanowią wyzwanie skierowane między innymi w stronę ich odpowiedzialności. Równolegle z tymi zmianami zachodzić muszą także zmiany w sposobie pojmowania odpowiedzialności i jej wymagań. Artykuł wskazuje na ewolucję odpowiedzialności nauki i techniki, opartej na zasadach zadośćuczynienia i prewencji, do współodpowiedzialności technonauki.