Szaleństwo Saula. Obłęd, opętanie czy polityczna intryga? - DZIADOSZ, Dariusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Z pewnością motyw szaleństwa nie należy do wiodących tematów Biblii Hebrajskiej. Teksty Starego Testamentu podchodzą do tej kwestii z wielką ostrożnością, a ich autorzy zdają sobie sprawę ze złożoności tego zjawiska oraz jego ponadnaturalnego pochodzenia. Zazwyczaj Biblia mówi o szaleństwie w jego aspekcie negatywnym, posługując się tym terminem na określenie ludzkich postaw i zachowań, które dziś określamy za pomocą różnego rodzaju dolegliwości i schorzeń: psychicznych, emocjonalno-depresyjnych czy duchowych (opętanie). Biblia za każdym rodzajem emocjonalnego czy osobowościowego niezrównoważenia widzi rękę Boga, który w sobie tylko znanym celu postanawia skutecznie wpłynąć na bieg życia konkretnego człowieka. Doskonałą ilustracją dla tej teologicznej prawdy jest tragiczna historia pierwszego króla Izraela – Saula, którą historyczne źródła biblijne pokazują na różny sposób. Niniejszy artykuł ukazuje społeczno-polityczne, literackie i teologiczne aspekty biblijnej sylwetki syna Kisza widzianej z perspektywy jego obłąkania, odrzucenia i samobójstwa.