Succisa virescit. Do czego Europie potrzebna dziś teologia? - SZYMIK, Jerzy (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Teologia jako dziedzina poszerzająca poznawcze możliwości rozumu o perspektywę wiary okazuje się nieocenionym narzędziem diagnozowania sytuacji współczesnego świata i aksjologicznej oceny zachodzących w nim procesów cywilizacyjnych. Zadaniem teologicznego osądu jest „wykazanie błędu”, które jednak koniecznie pociąga za sobą konstatacje konstruktywne. Ateizm i agnostycyzm, relatywizm etyczny i sceptycyzm epistemologiczny, błędne rozumienie wolności, deformacja założeń i idei demokratycznego państwa to – z teologicznej perspektywy – dostrzegalne dziś w Europie mroczne znaki czasu domagające się chrześcijańskiej odpowiedzi. Fundamentem tej odpowiedzi jest uznanie rzeczywistości grzechu i przyjęcie osobistej i społecznej odpowiedzialności za zło w świecie oraz przywrócenie Bogu absolutnego pierwszeństwa wobec wszelkich ludzkich spraw. Jedynie prawdziwe nawrócenie i pokorne poszukiwanie Boga, rozumiane jako trwały sposób życia, myślenia i postępowania, które będzie przenikało życie osobiste, ale także społeczne, aktywność twórczą, naukową i polityczną, może być źródłem nadziei. Ponowoczesna Europa, by ocalić swe kulturowe i duchowe dziedzictwo, wydaje się potrzebować ostrego słowa Ewangelii, którego raniąca pychę moc w istocie okazuje się jednak życiodajna.