Dyskutować z artystą, czyli humanistyka w ruinie. Esej nie tylko pro domo sua - SKÓRCZEWSKI, Dariusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Esej dotyczy obecnej kondycji nauk humanistycznych w Polsce i perspektywy ich przetrwania w obliczu komercyjno-korporacyjnego podejścia rządu do uniwersytetu, kryzysu nakładów na naukę, kryzysu demograficznego i pogłębiającej się dewaluacji uniwersytetu w obowiązującym dziś, liberalnym modelu kształcenia, zrywającym związek między uniwersytetem a życiem i tożsamością narodu. W sytuacji, jaka panuje w zarządzaniu polską humanistyką na poziomie ministerialnym, jak również uczelnianym, autor dostrzega mentalne skutki postkolonialnego kompleksu niższości oraz pułapki myślenia nominalistycznego, przejawiającego się magiczną wiarą w naprawcze efekty standaryzacji procesu kształcenia.