„Żeby wasi synowie byli lepsi”. O kryzysie humanizmu w filozofii Ramiro de Maeztu y Witneya - POLIT, Krzysztof (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Zadaniem artykułu jest zaprezentowanie tez zawartych w nieznanym w Polsce dziele hiszpańskiego myśliciela Ramiro de Maeztu La crisis del humanismo [„Kryzys humanizmu”]. Napisany w roku 1919 tekst jest próbą wyciagnięcia wniosków z wydarzeń pierwszej wojny światowej. Maeztu jest zdania, że przyczyny wojennej tragedii tkwią w niewłaściwych poglądach na naturalną dobroć natury ludzkiej, którą wiek dwudziesty odziedziczył po epokach odrodzenia i romantyzmu. Zdaniem Maeztu człowiek jest jedynie zdolny do czynienia dobra, ale z jego dobrych czynów nie możemy wnioskować o dobroci jego natury.