Czy należy się obawiać rewolucji w nauce? O przyszłości uprawiania nauki w obrębie szkół badawczych oraz o interdyscyplinarności - KASPRZYK, Maciej; KUDELSKI, Maciej S. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Artykuł zawiera syntetyczną prezentację zjawiska lęku przed rewolucjami w nauce. Autorzy koncentrują się na opisie kontekstów, w których pojawiają się lęki tego rodzaju. Interdyscyplinarny charakter badań naukowych stanowi ważną przyczynę tendencji rewolucyjnych w nauce. Opis tego rodzaju tendencji skontrastowany został z konkretnym modelem uprawiania nauki w tak zwanych szkołach.