Lęk w chorobie nowotworowej dzieci i młodzieży - NOWAK, Monika (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Tekst jest próbą opisania zjawiska, jakim jest lęk w chorobie nowotworowej dzieci i młodzieży. Przybliża również czytelnikom rzeczywisty świat walczących o życie małych pacjentów. Choroba nowotworowa, agresywne leczenie oraz długotrwała hospitalizacja są źródłem cierpienia we wszystkich jego wymiarach: fizycznym, psychicznym, społecznym i duchowym. Cierpieniu zawsze towarzyszy lęk doświadczany zarówno przez samego małego pacjenta, jak i przez jego rodzinę. Zebrany materiał empiryczny w postaci rysunków chorych dzieci, zaopatrzony w ich cenne wypowiedzi oraz świadectwa rodziców, stanowi ilustrację do dokonanego przez autorkę przeglądu literatury przedmiotu na ten temat. Zamieszczone w tekście rysunki mają również znaczenie terapeutyczne, ponieważ ekspresja własnego lęku stanowi już próbę poradzenia sobie z nim, a także oswojenia się z jego źródłem, chociażby z procedurami medycznymi. W radzeniu sobie chorego dziecka z lękiem pomocni są zarówno jego rodzice, jak i pracownicy ośrodka, w którym odbywa się leczenie. Interdyscyplinarny zespół specjalistów: lekarzy, pielęgniarek, psychologów, nauczycieli, rehabilitantów oraz kapelanów towarzyszy zmaganiu się małego pacjenta z chorobą i stanowi, tak dla niego, jak i dla jego opiekunów, wsparcie instytucjonalne. Ważne jest też szeroko rozumiane wsparcie społeczne udzielane wszystkim członkom rodziny. Rodzina obarczona chorobą nowotworową dziecka boryka się bowiem z wieloma problemami życia codziennego i niejednokrotnie potrzebuje pomocy w różnych wymiarach tego życia.