Zaproszenie na ucztę. O Giovanniego Realego sztuce budowania wspólnoty - MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Autorka wspomina Giovanniego Realego podejście do nauczania i jego niezwykłe umiejętności dydaktyczne, odwołując się do doświadczenia uczestnictwa w wykładzie Profesora na temat Platońskiej Uczty. Omawia także pracę wydawniczą Realego, a zwłaszcza jego zaangażowanie w publikację włoskich przekładów wybitnych dzieł filozoficznych wraz z ich wersją oryginalną. Te dwa obszary działalności włoskiego filozofa zostały ukazane jako środki służące budowaniu wspólnoty osób uprawiających refleksję nad podstawowymi zagadnieniami filozofii.