„Utopijna nadzieja na to, co pozytywne” - MIRON, Ronny; MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Autorka omawia Gershoma Scholema swoiste rozumienie anarchii religijnej (które to pojęcie zostało zaczerpnięte z myśli Martina Bubera) oraz rolę, jaką stanowisko anarchistyczne odegrało w dziejach ludu żydowskiego i ich interpretacji. Miron ukazuje anarchizm religijny Scholema jako dialektyczne rozwiązanie łączące dwa przeciwstawne, choć dopełniające się konteksty: obserwacji historycznej, która umożliwia nietendencyjne ujęcie widzialnej rzeczywistości, i obserwacji metafizycznej, ujawniającej znaki obecnej w rzeczywistości transcendencji. Zdaniem autorki, rozwiązanie to pozwala Scholemowi ujmować przeszłość jako arenę działania sił transcendentnych i jednocześnie postrzegać tradycję żydowską jako źródło „materiału” do budowania tego, co pozytywne – nowego, utopijnego porządku. Artykuł jest polskim tłumaczeniem fragmentu książki Ronny Miron The Angel of Jewish History. The Image of the Jewish Past in the Twentieth Century (Academic Studies Press, Boston 2014, s. 172-180). Za zgodą Academic Studies Press.