Czy sir Tomasz More nadal odmawia? - STOFF, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Autor nawiązuje do opowiadania Hanny Malewskiej Sir Tomasz More odmawia i postaci sir Thomasa More’a, aby ukazać uniwersalność problemu wolności sumienia i wierności sumieniu. Autor wskazuje na szczególny sens tego tekstu w okresie PRL-u, kiedy Polacy niejednokrotnie znajdowali się w sytuacjach wymagających jednoznacznego opowiedzenia się za prawdą rozpoznaną w sumieniu, mając jednocześnie świadomość, że za swoje decyzje będą zmuszeni ponieść konsekwencje. Ze względu na ten właśnie fakt kolejne wydania opowiadania Malewskiej związane były z historycznymi przełomami w powojennej historii Polski. Autor podkreśla jednak, że „problem sir Thomasa More’a”, czyli problem świadectwa, pozostaje problemem uniwersalnym w każdych okolicznościach, jakkolwiek dzisiejsza rzeczywistość może sprawnie go maskować.