Działalność świętego Kolumby Starszego wśród Piktów. Wokół konwencji - KOSIŃSKI, Łukasz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Święty Kolumba Starszy uważany jest za jednego z największych świętych w historii Irlandii. Założył on klasztor na wyspie Iona i mógł dzięki temu prowadzić chrystianizację wśród Piktów. Nie była to pierwsza chrześcijańska misja wśród tego ludu, lecz pierwsza która okazała się sukcesem. Nawrócenie Piktów było istotne dla rozwoju państwa szkockiego. Święty Kolumba najprawdopodobniej wspierany był przez Conalla mac Comgalla, władcę Dalriady. Zjednał on sobie również króla Piktów Bruda Mac Maelchona. W Vita Sancti Columbae pióra Adamnana, najstarszym żywocie świętego Kolumby, zawarte zostały opisy wielu cudów, których święty miał dokonać wśród Piktów. Była to część konwencji, przyjętej w hagiografii, która tworzyła iroszkocki wzorzec świętości.