„Jeśli chcesz znaleźć źródło…”. Antropologia Tryptyku rzymskiego Jana Pawła II - ZBORALSKA, Maria (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Celem artykułu jest przedstawienie antropologii poematu Tryptyk rzymski Jana Pawła II w świetle jego wcześniejszych tekstów filozoficznych i teologicznych. Pierwsza część poematu (Strumień) odwołuje się do takich pojęć, jak godność ludzka, zdumienie, wolność i rozum. Druga część (Medytacje nad Księgą Rodzaju na progu Kaplicy Sykstyńskiej) wprowadza natomiast inne pojęcia filozoficzne i teologiczne, jak: imago Dei, powołanie do życia we wspólnocie osób oraz życie wieczne. Ostatnia część Tryptyku rzymskiego przywołuje postać Abrahama i dotyczy wiary, nadziei i miłości, które prowadzą o Chrystusa, Odkupiciela człowieka.