Jeśli pragniesz pokoju, buduj pokojowe instytucje - FELICE, Flavio; MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Autor analizuje trzy encykliki: Pacem in terris Jana XXIII, Solicitudo rei socialis Jana Pawła II i Caritas in veritate Benedykta XVI, poszukując w nich elementów teoretycznego modelu instytucji międzynarodowych, który odpowiadałby godności osoby ludzkiej. W swoich analizach odwołuje się zarówno do filozofii, wykorzystując koncepcje Antonia Rosminiego i Luigiego Sturzo, jak i do ekonomii, a zwłaszcza do teorii społecznej gospodarki rynkowej. Analizy te pozwalają autorowi sformułować model poliarchicznego środowiska międzynarodowego funkcjonującego zgodnie z zasadami solidarności i pomocniczości.