Argumenty Kartezjusza przeciwko myśleniu zwierząt - GUT, Przemysław; GUT, Arkadiusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2013)
Celem artykułu jest omówienie twierdzeń Kartezjusza wykluczających myślenie zwierząt. Tekst w założeniu ma postać analizy historycznej i ma przedstawiać główne argumenty, którymi posłużył się Kartezjusz, niemniej w istotnych miejscach artykuł wykracza poza historyczną analizę. Artykuł składa się z czterech części. W pierwszej omówione zostało współczesne tło problematyki związanej z myśleniem zwierząt. W części drugiej zwrócono uwagę na kontekst i założenia argumentacji Kartezjusza. Część trzecia stanowi prezentację głównych argumentów Kartezjusza podważających możliwość przypisania zwierzętom zdolności myślenia. Część czwarta poświęcona została reakcji na stanowisko Kartezjusza zarówno w myśli nowożytnej, jak i współczesnej.