Socjologia rodziny pisana „na nowo” - ADAMSKI, Franciszek (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2012)
Recenzja książki: T. Szlendak, Socjologia rodziny. Ewolucja, historia, zróżnicowanie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.