Nowoczesność i rodzina w świetle nauczania św. Jana Pawła II - MERECKI, Jarosław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Nowożytna filozofia człowieka za swój punkt wyjścia przyjęła ideę konfliktu między jednostkami, których pierwotnie nieograniczona wolność zostaje ograniczona poprzez kontrakt społeczny. Tej filozofii Jan Paweł II przeciwstawia wizję człowieka, dla której punktem wyjścia jest relacja mężczyzna–kobieta, gdzie dwie osoby potwierdzają swoje człowieczeństwo nie poprzez poddanie drugiej osoby własnej woli, ale poprzez dar z siebie, który składają sobie nawzajem. Małżeństwo i rodzina są rodzajem wspólnoty, której wewnętrzną zasadą istnienia jest zasada daru. Sposoby rozumienia małżeństwa i rodziny zmieniają się w dziejach. Istnieje jednak podstawowy i istotny zbiór cech, które należą do istoty tych instytucji społecznych. Są to: dar, wzajemność, płciowość i rodzicielstwo, które stanowią swego rodzaju genom małżeństwa i rodziny.