Czy możliwe jest w naszych czasach przywrócenie jedności uniwersytetu? - MEZEI, Balázs M. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
W artykule wykazuję, że intelektualna jedność uniwersytetu, a zwłaszcza uniwersytetu katolickiego, może i musi zostać przywrócona. Staje się to jasne w świetle nowego odczytania konstytucji apostolskiej Ex corde Ecclesiae oraz encykliki Fides et ratio, które zostały ogłoszone w celu zainicjowania reformy badań i nauczania prowadzonych na uniwersytetach. Proponuję nową refleksję nad tymi dokumentami opartą na radykalnej teologicznej filozofii Objawienia oraz „filozofii ludu” wyrosłej z intelektualnego kontekstu, w którym osadzone jest nauczanie papieża Franciszka. Jeśli jedność uniwersytetu katolickiego zostanie odbudowana zgodnie z tymi wytycznymi, można będzie również ponownie podjąć kwestię prawdziwej wspólnoty badaczy i wykładowców. W szczególności twierdzę, że należy dokonać reinterpretacji filozoficznych założeń uniwersytetu katolickiego i odnieść je do ważnych obszarów współczesnej nauki, zwłaszcza do teorii kwantów i badań nad świadomością. Jak pokazuję za pomocą diagramu Venna, różne płaszczyzny jedności uniwersytetu: badania, nauczanie i wspólnota, mogą zostać powiązane w system, w którym filozofia, a zwłaszcza filozofia Objawienia, odgrywa podstawową rolę.