Uniwersytet jako miejsce kształtowania osoby i wspólnoty w ujęciu Jana Pawła II - SZOSTEK, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Pierwsza część artykułu zawiera przypomnienie Karola Wojtyły koncepcji kształtowania osoby i wspólnoty zawartej w studium Osoba i czyn. Kluczowe znaczenie dla tej koncepcji ma kategoria wolności jako samostanowienia poprzez odniesienie do prawdy oraz kategoria uczestnictwa jako tego wymiaru ludzkiej osoby, poprzez który współtworzy ona wraz z innymi wspólnotę osób (communio personarum) i w jej ramach dojrzewa do swej osobowej pełni. W drugiej części artykułu omówiono szczególne wskazania, jakie św. Jan Paweł II – w oparciu o swoje bogate doświadczenie uniwersyteckie – kierował do świata akademickiego. Specyficzne dla uniwersytetu są, zdaniem autora artykułu, trzy takie wskazania: bezinteresowne poszukiwanie prawdy, służba człowiekowi oraz otwarcie na Boga. Papież dopomina się o respekt dla tych znamion uniwersytetu, ponieważ wszystkie one dobrze służą kształtowaniu osoby we wspólnocie, a wszystkie zdają się być dziś zagrożone.