Fenomen rozmowy - CHABRAJSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Esej zawierający próbę filozoficznej rekonstrukcji koncepcji rozmowy zobrazowanej przez René Magritte’a w cyklu L’art de la conversation i zestawiający tę koncepcję z pojmowaniem rozmowy jako serii aktów komunikacji, charakterystycznym dla czasów współczesnych i przekładającym się na sposób uprawiania filozofii i humanistyki, przede wszystkim zaś na jego postępującą formalizację.