Ciotka przyszłego Papieża. Stefania Wojtyła (1891-1962) - DERDZIUK, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Autor artykułu w oparciu o materiały archiwalne przedstawia życie i działalność przyrodniej siostry Karola Wojtyły seniora, ojca papieża Jana Pawła II. Stefania Wojtyła urodziła się 16 grudnia 1891 w Białej koło Bielska. Po uzyskaniu odpowiedniego wykształcenia podjęła pracę jako nauczycielka i – w kolejnych szkołach podstawowych – ofiarnie pełniła posługę pedagogiczną. Nie założyła własnej rodziny, ale utrzymywała bliskie relacje ze swoimi krewnymi z Wadowic, odwiedzała ich i starała się wspierać przyrodniego brata po śmierci jego żony. Podczas wojny została zatrudniona w szkole niemieckiej i w związku z tym podpisała volkslistę, co spowodowało, że po wojnie nie mogła uzyskać angażu w szkolnictwie w powiecie bialskim. Znalazła jednak pracę na Ziemiach Odzyskanych w miejscowości Stodoły koło Rybnika, gdzie niejednokrotnie gościła swego bratanka ks. Karola Wojtyłę. Pod koniec życia zamieszkała wraz z nim w Krakowie, podejmując obowiązki gospodyni w jego domu przy ulicy Kanoniczej 21. Zmarła 24 maja 1962 i została pochowana w grobowcu, w którym wcześniej spoczywała matka Papieża.