Obcy w domu. Pomiędzy swojością a innością - KOT, Dobrosław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Funkcja domu bywa w filozoficznych analizach sprowadzana do chronienia, a sam dom przeciwstawiany jest światu. Opozycje dom–świat oraz swoje–obce wyznaczają główne napięcia w myśleniu o domu. Celem niniejszego szkicu jest ukazanie, że to, co inne i obce, jest obecne w samych fundamentach domu. Inny i Obcy nie stanowią dla domu zewnętrznego zagrożenia, lecz coś, bez czego myślenie o domu jest niemożliwe. W stronę Innego prowadzą z domu liczne tropy. Szkic ten to próba prześledzenia najważniejszych z nich.