Wygnanie z domu pewności. O konieczności rezygnacji z „myśli ukończonej”. Perspektywa filozofii Lwa Szestowa - STENCEL, Natalia (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Artykuł stanowi próbę interpretacji filozofii Lwa Szestowa. Kontekst rozważań stanowią z jednej strony wcześniejsze niż myśl autora oraz współczesne jej nurty intelektualne poszukujące wiedzy pewnej, z drugiej zaś współczesna filozofia postmodernistyczna. Przedmiotem szczególnego namysłu jest w tekście problem tak zwanej „myśli ukończonej” – Szestow ukazany został jako filozof, który – w przeciwieństwie do Kartezjusza i Kanta – świadomie i prawdziwie z niej rezygnuje. Myśl Szestowa pozostaje radykalnie różna także od refleksji filozofów współczesnych: postmodernistów i dekonstrukcjonistów, jak Derrida, Barthes, Foucault czy Guattari i Deleuze, którzy – jak wykazuje autorka – tylko pozornie uprawiają „filozofię otwartą”, w rzeczywistości skupiając się na zamkniętym dyskursie.