W objęciach metafory topografii domu. Ku rozpoznaniu problemów i ograniczeń - WINCŁAW, Dawid; ZDRENKA, Marcin T. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Prób opisania fenomenu domu jest tak wiele, że ważyć się na oryginalność na tym polu jest naiwnością. Można jednak – i należy – przepracowywać wciąż na nowo elementy znanych opowieści o domu. Elementy te to konstytutywne dla owych narracji metafory oraz operujące nimi klasyczne teksty. Za jedną z kluczowych należy uznać metaforę mapy – czyli schematu usytuowania domu w przestrzeni w sensie dosłownym, ale także podłoża bardziej abstrakcyjnej relacji moje–nie moje, swojskie–obce, oikos–polis czy prywatne–publiczne. W innym sensie mapą jest również swoista topografia tekstów, które o domu traktują. Artykuł stanowi próbę dotarcia do ograniczeń tak rozumianej metafory mapy i sformułowania wiążących się z nimi problemów.