Drzewa (i liście) w ostatnich wierszach Mickiewicza - KUCZERA-CHACHULSKA, Bernadetta (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
W szkicu podjęta została refleksja nad motywem drzew w późnej twórczości lirycznej Adama Mickiewicza. Najwięcej uwagi poświęcono dwuwersowi Uciec z duszą na listek… Analiza tego utworu, połączona z konfrontacją występujących w nim motywów z motywem drzewa zawartym w innych wierszach Mickiewicza, prowadzi do odsłonięcia natury (drzew) jako zasadniczego artystycznego nośnika wątków przemiany, nieskończoności i duchowości.