Czy Prorok Muḥammad był królem? ʿAlī ʿAbd ar-Rāziq i „musayṭir” - DZIEKAN, Marek M. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Artykuł poświęcony jest szczegółowym aspektom problemu natury władzy sprawowanej przez Proroka Muḥammada w kontekście tekstu koranicznego i jego interpretacji przez rozmaitych komentatorów Koranu i badaczy islamu od średniowiecza po dzień dzisiejszy. Centrum analizy stanowi dysputa wokół terminu „muṣayṭir” (Koran, 88,22), a punktem wyjścia są rozważania o naturze władzy w islamie autorstwa egipskiego myśliciela ʿAlego ʿAbd ar-Rāziqa (1888-1966) zawarte w jego kontrowersyjnej pracy Al-Islām wa-uṣūl al-ḥukm (Islam and the Foundations of Political Power). Pierwsza część opracowania poświęcona jest ʿAbd ar-Rāziqowi i jego książce, obejmując między innymi przekład kluczowego dla niniejszego opracowania fragmentu pracy. Część druga koncentruje się na terminie „muṣaytir” i problemach dotyczących jego rozumienia w świetle zarówno przekładów Koranu na różne języki europejskie, jak i opracowań badaczy muzułmańskiej myśli politycznej z Zachodu i świata islamu. Analiza ta ukazuje, jak skomplikowane mogą być problemy związane z przekładem pojedynczych słów tekstu koranicznego, co prowadzi do wątpliwości dotyczących podstawowych zasad funkcjonowania cywilizacji arabsko-muzułmańskiej.