Ku odrzuceniu „erenburgowatości”. Sławomir Mrożek wobec PRL-u w tekstach autobiograficznych - GUTKOWSKA, Barbara (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
W artykule dokonano analizy autobiograficznych wypowiedzi Sławomira Mrożka na temat jego relacji z władzami PRL-u: od współbrzmienia z głosem władzy, poprzez podjęcie gry z cenzurą i obnażanie propagandowych wmówień za pomocą paraboli, symboli, aluzji i parodii, do taktycznego balansowania między Polską a Zachodem po wyjeździe z kraju na stałe w roku 1963 oraz zerwania w 1968 roku związków z PRL-em przez wydanie oświadczenia potępiającego wejście wojsk polskich wraz z wojskami Układu Warszawskiego do Czechosłowacji. Przedmiotem opisu są również oceny Mrożka dotyczące wprowadzenia stanu wojennego oraz przemian politycznych po 1989 roku.