Mitologia populizmu w Wystarczy być Jerzego Kosińskiego - NIEĆ, Mateusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
W artykule autor przedstawia koncepcję mitologii Rolanda Barthesa we własnej interpretacji, którą nazywa mitologią polityczną. Odwołując się do tej koncepcji, poddaje analizie dwie książki: Kariera Nikodema Dyzmy Tadeusza Dołęgi-Mostowicza i Wystarczy być Jerzego Kosińskiego, które – zdaniem krytyków i literaturoznawców – powiązane są ze sobą. Uwagę koncentruje na noweli Wystarczy być, traktując pracę Dołęgi-Mostowicza jako tło interpretacji mitologicznej powieści Kosińskiego. Omawia mitologiczne odczytanie tego utworu w kontekście ideologii populistycznej, którą łączy z refleksją demokratyczną. Ukazuje również tworzenie się mitu wokół wyobrażenia ogrodu.