Odrodzenie. W prawdzie miłości - GRYGIEL, Stanisław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
W swoim filozoficznym – a zarazem poetyckim – eseju autor przedstawia kryzys kultury współczesnej i podejmuje refleksję nad jego przyczynami, lecz także wskazuje źródła nadziei na przyszłość i drogi możliwego odrodzenia. Główną inspirację rozważań stanowią dzieła Karola Wojtyły – Jana Pawła II, autor odwołuje się jednak również do takich myślicieli i poetów, jak Platon, Dante Alighieri, Johann Wolfgang Goethe i Thomas Stearns Eliot. Artykuł jest zmienioną wersją wystąpienia, które zostało przygotowane na spotkanie z cyklu „Filozof, teolog, poeta” w ramach Konwersatorium Myśli Karola Wojtyły – Jana Pawła II, zaplanowane na 19 maja 2021.