Gra niemądrych pozorów. Jak nie ujmować i opisywać głupoty - ZDRENKA, Marcin T. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Artykuł stanowi przegląd najnowszej, głównie rodzimej literatury poświęconej głupocie. Zestawienie nie jest wyczerpujące, może jednak posłużyć do zidentyfikowania czterech typów „radzenia sobie” badaczy z problematyką głupoty czy też czterech typów prac, w których problematyka ta jest podejmowana: dzieła „encyklopedyczne”, prace jedynie pozornie traktujące o głupocie, teksty szafujące głupotą jak bronią retoryczną oraz takie, które głupotę próbują oswajać. Zestawienie służy sformułowaniu czterech przestróg, które winny wzmagać naszą czujność wobec głupoty, chociaż ostatecznie nie są w stanie przed nią uchronić.