Czy w kulturze postchrześcijańskiej można racjonalnie wierzyć w nicejskie Credo? - DONAGAN, Alan; TESKE, Joanna; IWANICKI, Marcin (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Autor rozpatruje możliwość racjonalnego przyjęcia zawartych w nicejskim Credo artykułów wiary chrześcijańskiej dzisiaj, w kulturze, którą można określić jako naukową i w której dominuje filozofia naturalistyczna. Autor podejmuje szczegółowe problemy, przed jakimi stają współcześnie chrześcijanie, a także osoby poszukujące – problemy związane z rozwojem doktryny chrześcijańskiej, a także z postępem w zakresie nauk przyrodniczych i biblistyki oraz z wiarygodnością niektórych twierdzeń historycznych głoszonych przez chrześcijaństwo. Na podstawie tych analiz konkluduje, że chociaż nauczanie przekazane przez apostołów wydaje się niewiarygodne z naturalistycznego punktu widzenia, nie ma podstaw odmawiania racjonalności wierze. W sytuacji, w której nauki przyrodnicze ani nie wyjaśniają wielu racjonalnych przekonań dotyczących człowieka, ani nie dostarczają remedium na nędzę kondycji ludzkiej, trwanie w wierze bądź decyzja o jej przyjęciu okazują się możliwe i nieirracjonalne. Autor przypomina jednak, że wiara jest ostatecznie skutkiem działania łaski. Artykuł jest tłumaczeniem tekstu Alana Donagana Can Anybody in a Post-Christian Culture Rationally Believe in the Nicene Creed?, opublikowanego w tomie Christian Philosophy (red. T. Flint, University of Notre Dame Press, Notre Dame 1990, s. 92-117). Copyright © 1990, University of Notre Dame Press. Reprinted with permission of University of Notre Dame Press.