Wspólny język - MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Przywołując refleksję św. Augustyna, Ludwiga Wittgensteina, Hansa-Georga Gadamera, Jana Łukasiewicza i Stanisława Judyckiego, autorka rozważa sensy stwierdzenia, że język jest dobrem wspólnym. Omawia zwłaszcza rolę języka jako narzędzia budowania więzi wspólnotowych i wskazuje na „prawdę rzeczy” jako ostateczny fundament tych więzi. W tym kontekście postuluje również konieczność przyjęcia odpowiedzialności za język przez wszystkich jego użytkowników, a zwłaszcza przez tych, od których – jak od naukowców – można oczekiwać szczególnej biegłości językowej oraz świadomości wpływu, jaki wywierają na innych.